Update 19 augustus


Update 18 augustus:

Het heeft even geduurd, voordat ik weer tijd kon besteden aan deze interessante materie.
Ik denk dat de huidige wijze van rechtsbescherming, zoals deze is voorgesteld in het aangenomen wetsvoorstel vergelijkbaar is met de rechtsbescherming op dit moment. Of er eerst een advies aan de HR moet worden gevraagd voordat een besluit genomen kan worden is naar mijn idee een slecht idee. De kennis die aanwezig is bij de ABRvS over omgevingsrecht is naar mijn idee groter dan bij de Hoge Raad. Zij houden zich immers niet bezig met deze materie, omdat de ABRvS het hoogste rechtsprekende orgaan is op het gebied van omgevingsrecht. Ik zie dan ook niet, waarom juist de Hoge Raad op dit gebied een advies moet geven.
Ik denk dat een belangrijker punt in de rechtsbescherming, het laten varen van de automatisch schorsende werking van het omgevingsplan bij het verzoek om voorlopige voorziening is. De regering stelt dat het omgevingsplan en het projectbesluit veelomvattend zal (zullen) zijn, waardoor het gewenst is dat de voorzieningenrechter op maat kan besluiten welk deel van het besluit de eventuele schorsing betreft. Dit is een nobel streven, maar naar mijn mening is dit geen verbetering van het stelsel zoals dat op dit moment geldt.

Met de huidige regeling bij indiening van een verzoek om voorlopige voorziening tegen een bestemmingsplan, op basis van art. 8.4 Wro, is er doorgaans ook op korte termijn duidelijkheid over de inwerkingtreding daarvan en welke onderdelen van het bestemmingsplan wel en niet in werking treden. Hierdoor is er ook juist snelle duidelijkheid over eventuele (vervolg)besluiten. Juist het feit dat de Afdeling in hoogste en enige instantie besluit op beroepen tegen bestemmingsplannen en daarbij ook de voorlopige voorziening tegen dit plan.
In de nieuwe situatie zou het gevolg zijn dat er gewacht moet worden met het indienen van een beroep tegen een omgevingsplan en met het daarnaast indienen van een verzoek om voorlopige voorziening daartegen zal moeten worden gewacht, totdat aanvragen om omgevingsvergunningen worden gepubliceerd. (vanwege het ontbreken van spoedeisend belang)
Ik denk dat juist dit punt een verslechtering is in het rechtstelsel van het wetsvoorstel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *