Omgevingswet aangenomen door Tweede Kamer


De Tweede Kamer nam voor het zomerreces de Omgevingswet met grote meerderheid aan. De wet treedt op zijn vroegst in 2018 in werking, omdat veel uitvoeringregelingen ontbreken.

Interessante vraag hierbij is of een aangenomen motie ervoor zorgt dat de beoogde (tijd)winst van de Omgevingswet ongedaan gemaakt wordt. De motie houdt in dat in bepaalde gevallen eerst advies aan de Hoge Raad moet worden gevraagd, voordat een besluit kan worden genomen. De vraag daarbij is, levert dit tijdsverlies op of wordt de soep te warm gegeten? Of misschien is dit een vereiste in het kader van de rechtsbescherming?

De rechtsbescherming in de Omgevingswet blijft op hoofdlijnen dezelfde als nu, namelijk de mogelijkheid van beroep in twee instanties. In het wetsvoorstel staat dat er direct beroep open staat bij de Raad van State tegen een omgevingsplan en tegen het projectbesluit. Eind april nam de Tweede Kamer een motie aan, die de Afdeling Rechtspraak de verplichting op wil leggen om in bepaalde gevallen eerst advies aan de Hoge Raad te vragen, alvorens uitspraak te doen.

Dit weekend wil ik een antwoord geven op deze vragen, waarna ik het zal publiceren op deze website.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *