Geografisch bereik van nadelige effecten in Natura 2000 gebieden


Opvallend is dat in de discussie omtrent cumulatieve effecten in Natura 2000 gebieden dat daarbij het geografisch bereik van nadelige effecten door particulieren en ondernemers in een Natura 2000 gebied weinig naar voren komt.

In het kader van mijn afstudeeronderzoek heb ik hier aandacht aan besteed en kwam tot de volgende conclusie.
Effecten veroorzaakt door particulieren zullen in de praktijk minder snel effecten veroorzaken dan wanneer deze uitgevoerd worden door ondernemers. Recreatieve activiteiten als fietsen, wandelen, surfen en paardrijden zullen veelal nadelig zijn door de uitvoering in het gebied zelf, maar minder effect hebben als deze buiten het gebied worden ontplooid. Daartegenover kan een recreatieonderneming (bv: een partycentrum) buiten het gebied welke veel licht en geluid veroorzaakt in een gebied wel voor nadelige gevolgen zorgen. Interessante vraag is, of hier bij de cumulatiebeoordeling wel naar gekeken moet worden.

De mate van verstoring kan men vrij gemakkelijk berekenen of meten wanneer activiteiten plaats vinden. Aan de hand van de resultaten zal worden bepaald of er sprake is van significantie. Mijns inziens is het geografisch bereik van de activiteit van minder groot belang, omdat onder artikel 6 lid 2 Hrl elke vorm van verstoring of aantasting moet worden voorkomen. Het ligt daarmee aan de omstandigheden van het project en de plannen in de nabije omgeving van het beschermde gebied of er sprake is van cumulatie van effecten.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *