Wet openbaarheid van bestuur


Afgelopen week kwam ik weer een bericht tegen welke een nieuwe episode inluid in het verhaal van de man uit Dordrecht die de gemeente wil treiteren door ‘Wob verzoeken’ te sturen.
In de tijd dat ik werkzaam was bij een gemeente, kwamen deze verzoeken met enige regelmaat voorbij.

Dit zette mij aan het denken over hoe overheden hiermee het beste kunnen omgaan en op welke manier ‘verborgen’ Wob verzoeken voorkomen kunnen worden. Geen eenvoudig onderwerp, maar interessant om over te denken.
In deze ‘post’ zal ik enkel aandacht besteden aan de ‘verborgen’ verzoeken. Veel van deze verzoeken worden gedaan door een algemene brief te sturen, waarbij bijvoorbeeld in de noot een wob verzoek wordt gedaan. Naar mijn mening kun je dit voorkomen door bijvoorbeeld te werken met een vastgesteld formulier, zoals in de Wabo verplicht is. Dit geeft snel inzicht in wat de burger wil en kan het op dit moment geringe misbruik van de wet voorkomen.
Wanneer men gaat toornen aan de redenen om een Wob verzoek in te dienen of de Wet dwangsom loskoppelt van de Wet openbaarheid van bestuur, gaat dit naar mijn mening ten koste van de rechtsbescherming van de burger.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *